На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан прелиминарен мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878 год./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

 

 

От 12.00 часа на 2 март 2017 год. в Читалище "Труд и постоянство 1901" с.Челопеч, ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ организира честване на великата дата, 3 март- Национален празник на Република България. По традиция всеки клас от частната гимназия подготви представи свой прочит на събитията от преди 139 години: песни, стихотворения, игри, възстановки и театрални етюди.

 

 

Празникът започна с една от вечните песни на България- „Една Българска Роза“ на Паша Христова в изпълнение на Кирил Стоянов от XI“Б“ клас. Учениците от VIII”А” клас изпълниха песента „Родна земя” на Любена Нинова, а VIII”Б“ клас представиха етюд по баладата „Кочо“(„Защитата на Перущица“) от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов. Боряна Елкина представи есето си на тема „Патриотизъм” и изпълни заедно със съучениците си от от IX“Б“ клас песента „Къде си, вярна ти любов народна”. X”А” клас представи своя интерпретация на откъс от повестта „Немили-недраги“ на Иван Вазов и ни пренесоха във времето на буен революционен кипеж отвъд Дунава. Почит и преклонение към българския фолклор и самобитност бе възстановката на християнския празник Лазаровден, представена от X“Б“ клас, а XI”А” клас се включих със стихове на Яворов. Зрелостниците се погрижиха за озвучаването и подготовката на учебните игри, с които бе проверена компетентността на публиката то темата. Честването на празника завърши с музикално-литературен етюд, създаден и представен от IX“А“ клас, подготвен специално за случая.

 

 

Учениците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ за пореден път демонстрираха отношение, съпричастност и отговорност към каузата България.

Надежда Лукова, IX“А“ клас
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL