С развитието на проекта Erasmus + “Healthy minds for happy lives” и с помощта, и активното участие на учениците от ЧПГЧО „Челопеч”, които са част от това вълнуващо преживяване и са представителите на България, гимназията в Челопеч стана домакин и с огромно нетърпение и гостоприемство посрещна ученици от Италия, Словакия, Полша и Турция. В рамките на една седмица, от 19 до 25 март 2017 година, ученици от средни училища и гимназии от различни краища на света имаха възможността да се докоснат до невероятното усещане не само за пътуване в чужда страна със своите приятели, съученици и преподаватели, но също така запознанството с нови хора, създаването на много приятелства и опознаването на различни култури.

 

  

 

Още с пристигането на нашите гости, всички бяхме изключително развълнуванaи и нямахме никакво търпение да се впуснем в това приключение. Изненадващо, може би, но любопитството и интересът за това с кой ще се срещнем и с какво ще се сблъскаме през тази една седмица надделяха над притесненията и с топли чувства посрещнахме своите чуждестранни приятели. Позволявам си да ги нарека приятели, защото в лицата на тези, на пръв поглед, обикновени деца, като всички нас, ние срещнахме хора, с които да се забавляваме, разбираме, общуваме и съпреживяваме вълнуващи мигове. Създадохме едни незабравими спомени и приятелства за цял живот, а почувствахме неизпитани и неосъзнати досега емоции.

 

  

 

За учениците от ЧПГЧО “Челопеч” беше изключителна привилегия и удоволствие да представляват България и да създадат една представа за страната ни в очите на хора, които досега не са имали честта да я посетят. Всеки от нас работи изключително упорито, за да разкрие най- добрата страна от характера на българина, да покаже неговия всекидневен живот и традиции, както и невероятната природа, култура и история на страната ни.

 

  

 

На втория ден от престоя им, представихме своя “втори дом”, а именно прекрасното ни училище, където, както традицията повелява, посрещнахме своите гости с питка и шарена сол. Впечатленията, които оставихме у своите нови приятели бяха за една спокойна и невероятна среда за учене. След което, беше организирана еднодневна екскурзия до София с цел самостоятелно опознаване на забележителностите на българската столица. Но защо казвам самостоятелно? Всички ученици и учители бяха разпределени в няколко групи, така че да има представители от всички страни във всяка от групите. Имахме начертана карта и ръководейки се по нея, трябваше да обиколим зададените места, да научим нови неща за тях, да отговорим на някои интересни въпроси и да “запаметим” посещението си с една снимка на цялата групичка. Обиколката беше като туристическа, а екскурзоводът- нашите инстинкти за ориентация; информацията, предоставена ни от местата, които посетихме и уменията ни за разговаряне с хората.“Лутането” по улиците на София в такава прекрасна компания създаде повод за много усмивки, разчупване на ледовете и неизмерно щастие и забава.

 

  

 

В следващите два дни имахме различни видове занимания в Резиденцията на Дънди Прешъс Металс Челопеч. По повод темата на посещението в България, а именно “как релаксираме” и “начините, по които се борим със стреса”, бяха организирани различни дейности като създаването на мандала; изготвянето на мартеници Пижо и Пенда, с което запознахме чужденците с още една българска традиция; беседа и урок срещу стреса, където открихме, че въпреки своите различни произходи, личности и начини на живот, ние имаме и много общи неща- хобита, любими спортове, книги, дори подобни игри. През прекараното време там, се опознахме още повече и дори разбрахме неща за самите себе си. Не мога да пропусна факта, че имахме и изключително интересни и забавни занимания, приготвени от всяка страна-гост. Това помогна на всички да погледнат на страните Турция, Италия, Словакия и Полша по един по- различен начин и да се запознаят с различни култури, начини на преподаване и отпочиване. Учихме се както на традиционни словашки танци и песни, така и на модерни такива. Сащо така правихме италианска паста, играхме игри и изработвахме различни фигурки и изделия от пластелин в часа на поляците и накрая, но не и по важност- релаксирахме и играхме забавни игри, приготвени от децата от Турция. Тъй като престоят им обхвана 22 март- посрещането на първа пролет, бяхме подготвили малки питки, които търколихме за здраве.

 

 

На 23 март имахме пътуване до Пловдив. Отново, както екскурзията до София, учениците трябваше да се справят сами. Там, те откриха невероятната красота на Старият град Пловдив, амфитеатъра и много други. Изживяването беше невероятно и по думите на ученици от ЧПГЧО “Челопеч”- спомени, които ще останат дълбоко в съзнанието и сърцата им. А по думите на чуждестранните ни приятели- това са едни прекрасни и много красиви градове, пълни със стара история и нов живот, а България е едно невероятно място, което биха посетили отново.

 

  

 

През последния ден българските ученици имаха часове с връстниците им от Полша, Словакия, Турция и Италия, за да им покажат не само какво те правят и как учат в училище, но и да разберат как учителите от другите страни преподават. Имаше посещение както на общината, чиито служители бяха приготвили кратък филм, описващ Челопеч, така и на Дънди Прешъс Металс Челопеч, за да ги запознаят с дейността на компанията. Вечерта беше организирано парти на тема 80-те и 90-те години на XX век, където всички бяха облечени според зададената тема и се забавляваха искрено. Имаше смях, музика, танци и само забава, с което учениците от България искаха да изкажат благодарност към своите гости и с най- топли чувства да пожелаят довиждане.

 

  

 

Емоциите ескалираха на сутринта на 25 март, когато беше време да се разделим с новите си приятели. Имаше сълзи в очите на ученици, учители и дори родители. Раздялата беше най- трудното и мъчително за всички и никой не искаше да казва сбогом, затова си казахме до скоро виждане и помахахме за последен път на отдалечаващите се коли.

Цветина Георгиева, IX“Б“ клас
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL