ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” С ВОДЕЩО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ЗА НЕНАСИЛСТВЕНА КОМУНИКАЦИЯ В УЧИЛИЩЕОще с настъпването на новата учебна година в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” започнаха усилена работа по спечеления в края на 2009/2010 учебна година международен проект, администриран от Академията на централноевропейските училища (aces).

Академията е създадена през 2006 година от фондацията ERSTE със седалище Виена. Тя развива своята дейност, целяща да постигне активно участие на ученици и учители в обменни програми и интернационални мероприятия. С това Академията постигна невероятни успехи и набира популярност в цяла Европа, като само за четири години нейни членове вече са 15 европейски държави. Членовете на aces развиват своята дейност в 5 основни направления, като всяка година се поставя тема, върху която ученици и учители разработват проекти и кандидатстват за финансиране съвместно със своите международни партньори.

Темата, по която се работи тази учебна година, е “Create your solutions! Dealing with conflicts in schools and our surroundings”. Одобрените проекти са обявени на сайта на академията (www.aces.or.at) и екипите, спечелилите одобрение, вече стартираха работа по реализиране на проекта.
Идеята, с която Гимназията спечели финансиране на проекта, е свързана с дефиниране и представяне на различни форми на ненасилствена комуникация сред учениците, учителите и родителите. Проектът е озаглавен ”Break the stereotypes. Find a way to one another” („Разчупете стереотипите. Намерете път един към друг.”). Работният език на цялата кампания е английски, а международни партньори на българските ученици са ученици от гр. Опатия, Западна Хърватия. Опатия е един от най-красивите хърватски градове по Адриатическото крайбрежие. Намира се в източната част на полуостров Истрия и е разположен в подножието на планината Учка. Опатия е град с богата културна история, а днес е една от най-атрактивните туристически дестинации по Адриатическото крайбрежие.

Първата стъпка от действителната реализация на проектите се осъществи в периода от 27 септември до 1 октомври на работен семинар в гр. Сенец, Словакия. На семинара участниците бяха въведени в темата и проблематиката и се срещнаха с партньорите си. В Сенец бяха представени 45-те проекта, спечелили финансиране през тази година, като очакванията са във форума се включиха над 250 представители на всички училища от Европа, които участват в кампанията.

От името на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” в семинара се включиха г-жа Димитринка Арнаудова, преподавател по история и цивилизация, която е и ръководител на проекта, и ученичката от 11-ти клас Елена Попова, избрана чрез вътрешен училищен конкурс между всички участници. С участие в семинара представителите на в Експерименталната група за алтернативно обучение чрез интерактивни методи от 10-ти и 11-ти клас на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” и техните ръководители, Димитринка Арнаудова и Евгения Георгиева, поставят началото на защитата на своя проект, която включва различни инициативи и организиране на различни мероприятия през цялата учебна 2010-2011 година.
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL