В периода от 30 януари до 3 февруари 11 ученици от 10-и и 11-и клас на Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч“ гостуваха на свои връстници в една от най-красивите европейски столици – Будапеща. Групата бе водена от г-жа Димитринка Арнаудова и г-жа Евгения Георгиева, преподаватели в гимназията. Поводът на международното посещение бе тристранен международен проект, посветен на доброволчеството. Проектът е озаглавен „Бъди промяната! Осмисли деня си!“ и е разработен по програмите на Академията на централно-европейските училища от ученици от гимназията в Челопеч в партньорство с две училища от Словения и Унгария. В същия период в Унгария гостуваха и участниците по проекта от словенското училище.

 


След като се запознаха отблизо с училището на своите унгарски приятели “Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium“ и неговата интересна история, учениците премериха сили в няколко спортни мероприятия, организирани от домакините. Със състезателен дух и спортен хъс връстниците от България, Словения и Унгария се съревноваваха в оспорвани битки в спортовете футбол, баскетбол и волейбол, а любителите на силни усещания изпробваха ловкостта, смелостта и издръжливостта си в катерене по стена. „Програмата продължи с посещение на т. нар. „Невидима изложба“, посветена на идеята „да погледнеш“ през очите на един сляп човек. В началото ни показаха предмети и инструменти, които помагат на хората с нарушено зрение в ежедневието, а по-късно изложбата директно ни „хвърли“ във вечния мрак и ни показа какво означава липсата на зрение (да си сляп) в различни ситуации.“, разказва Христо Серафимов от 11Б клас.

 


В един от дните, прекарани в Унгария, учениците от ЧПГЧО „Челопеч“ и техните партньори реализираха доброволческа инициатива за почистване на националния парк Sas-Hegy („Орловият хълм“) в Будапеща. Инициативата бе част от работата по съвместния проект на трите училища.

 


По време на престоя си в Унгария нашите ученици имаха възможност да разгледат интересната архитектура и забележителностите на столицата, да посетят парламента, да се насладят на страхотната панорамна гледка на града от замъка „Буда“, построен през 1265 г. и исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. В развлекателната част от седмицата в Унгария учениците се забавляваха в един от най-големите аква паркове в Европа “Aqua World“, откриха някои свои скрити таланти в пързалянето с кънки на лед, а една от вечерите прекараха на невероятен круиз по река Дунав, разделяща столицата на две половини (Буда и Пеща). Визитата в Будапеща завърши с прощално парти в унгарското училище, интерактивни игри и равносметка за изминалата седмица. Учениците от ЧПГЧО „Челопеч“ си тръгнаха с много вълнения, запомнящи се преживявания и положителни емоции и още по-мотивирани да работят по международни проекти.

В началото на март група от 10 клас, които също работят по проекта, ще посети своите партньори в Словения.
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL