На 15. 02. 2012 год. се проведе Национално състезание по български език, организирано от Сдружението на учителите филолози „Любословие“. В състезанието се включиха представители на всички възрастови групи и на голям брой училища от всички области в България.

Основна цел на състезанието бе да се проверят уменията на учениците да прилагат знанията си по роден език, граматическата и лексикалната им компетентност, както и способността им да работят, разбират и осмислят даден писмен текст, а също и способността им те да създадат такъв по дадена задача и тема.
Компонентите, които включва форматът са тестова част, състояща се от писмен текст с въпроси към него, които са от т.нар. отворен и затворен тип, а писмената част- създаване на текст по зададена тема. Времето, с което разполагат учениците, бе между 40 и 90 минути, в зависимост от класа.

 


За учениците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ това бе поредното изпитание по пътя към интелектуалното усъвършенстване и израстване, както и един голям шанс да покажат на какво всъщност са способни. И съвсем в реда на традицията от предходни години и участията им в различни състезания и формати, те затвърдиха позициите си на едни от най-успешните ученици, не само в района, но и в национален мащаб, с което за пореден път допринесоха за утвърждаването на престижа на своето училище.


Благодарение на ценните знания, предадени и получени от своята преподавателка по български език и литература, г- ца Евгения Георгиева, десетокласниците Мария Руменова Текерлекова, Лилиана Павлова Мутафова и Радина Ангелова Рашева заеха съответно първо, трето и седмо място, сред 469 ученици в 10 клас от цялата страна, а Гергана Живкова от XI „Б“ клас се нареди на престижното четиринадесето място от всички 456 съученици от цялата страна, взели участие в състезанието.


Победителката сред десетокласниците, Мария Текерлекова от X“А“ клас, е популярна сред съучениците в Гимназията с огромната си амбиция, разнопосочните си умения в областта на обучението и спорта и е традиционен призьор при участията си на различни състезания и олимпиади. Само преди седмица тя се нареди втора в областния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, като в това състезание бе победена единствено от съученика си в X“А“ клас на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“, Стойо Тетевенски, а двамата са с най-висок точков резултат между всички участници от VIII до XI клас.

Това безспорно са впечатляващи резултати, които от своя страна недвусмислено показват реалните възможности на възпитаниците на Челопешката гимназия.
Състезанието по български език донесе голяма радост на преподавателите и съучениците на победителя и заелите челните места и доказа, че, за да успееш, е необходим талант, но не по-маловажно е да си трудолюбив и постоянен в учебните часове и извънкласните дейности в училище.


Гергана Иванова от XI „Б“ клас
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL