През декември 2013 год. Сдружение „Успешни родители“ организира Национално състезание по български език и история „БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО“, целта на което беше да се провери умението на учениците в България за разбиране, извличане, използване и осмисляне на информация от различни информационни източници, прилагайки своите езикови компетентности за възприемане и създаване на текст. Амбициозното начинание бе провокирано от широко афишираните резултати от различни проучвания, според едно от които (PISA) грамотността на подрастващите в България е значително по-ниска от средното равнище за Европа.

 


Състезанието се провежда за първи път в България, но успя да спечели учениците и учителите в цялата страна, доказвайки че подобен тип състезания доста атрактивни и успяват да заинтригуват огромен брой ученици. Едно от основните предимства на подобен тип външно оценяване е, че информацията е представена по достъпен и близък до ученическото ежедневие начин. От друга страна опитът показва, че състезания от подобен тип са традиция за образователните системи в Европа и в САЩ и успяват да провокират подрастващите, за да постигат значително по-добри резултати.


По вече утвърдена традиция за участие в различни национални и международни форуми и състезания, Националното състезание „БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО“ успя да грабне вниманието на учениците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“, като в раздела по български език се включиха около петдесет възпитаници на Гимназията. И за пореден път те постигнаха изключителни резултати, доказвайки че профилираната гимназия в Челопеч е не само едно от най-добрите училища в областта, но и в национален мащаб.


Надежда Рашева от XI“Б“ клас (втората от ляво на дясно) се справи перфектно с поставените задачи и с 68 точки еднолично оглави класирането в своята възрастова група. Мария Искрова от X“Б клас (първата от ляво на дясно) постигна втори резултат сред десетокласниците, като резултатът й е само с 1 точка по-нисък от първото място. Сред зрелостниците най- добре се представи Вяра Лукова от XII“А клас (втората от дясно на ляво) и се класира на призовото 3-то място, а Анна-Мария Кирилова от VIII“А“ клас (първата от дясно на ляво) достойно защити позициите на „зайците“ в Гимназията, като се класира на престижното 4-то място.


Много добри резултати постигнаха и съучениците им, като сред първите десет се класираха: Ния Тодорова Каменова (5-то място), Димитринка Димитрова Бонкова и Фани Иванова Червенкова (6-то място), Йоан Петров Грамов (7-мо място), Ани Иванова Каменова и Ивелина Стоянова Петрова (9-то място) от VIII клас; Симона Павлова Бедрозова (10-то място) от IX клас; Петя Ивайлова Георгиева (7-мо място) и Таня Иванова Червенкова (8-мо място) от X клас; Мирослава Павлова Бедрозова (7-мо място) от XI клас; Христина Ивова Белишка (5-то място), Радина Ангелова Рашева и Стойо Ясенов Тетевенски (6-то място), Ванеса Бориславова Гечева и Лилиана Павлова Мутафова (7-мо място) от XII клас.


Въпреки че в състезанието по история се включиха значително по-малък брой ученици, ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ защити вече утвърдените си позиции в тази учебна дисциплина, като Мария Искрова се класира на 4-то място, а дванадесетокласниците постигнаха много високи резултати, въпреки завишената трудност на техните задачи.


Впечатляващите резултати от двете състезания са традиционни за стандартите на Гимназията и за пореден път доказват, че учениците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ успяват да превърнат задълбочените си знания в умения от много високо качество, а това им дава възможност да представят себе си и своето училище на едно изключително високо равнище.


Мария Искрова от X“Б клас
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL