Програмата „ASIA-EUROPE CLASSROOM NET” е създадена през 1998 год. чрез фондацията ASEF, като идеята е чрез културен обмен да се свържат училища от двата континента. Основната цел е изграждането на съвместни партньорства в процеса на работа по различни онлайн проекти, както и обмен на ученици от Азия и Европа. Основните дейности в контекста на програмата са различни AEC онлайн учебни проекти, периодични конференции на ръководителите и представителите на проектите, както и създаването и публикуването на тематичен бюлетин.


От 2007 год. учениците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ участват като партньор в различни проекти по програмата и до момента са отличени с 5 почетни грамоти за високо качество на работата.


През учебната 2012-2013 година Гиманзията участва в координирания от Сингапур проект “Dream Tours. По време на всяка годишна конференция, след предварителна селекция, се представят шест от разработваните през годината проекти. Координаторът на проекта и представителят на учениците от всяка група съвместно представят своите проекти. Отличия се връчват на най-иновативните и устойчиви онлайн проекти сред претендентите.

 


Решението на журито на единадесетата годишна конференция на фондацията, която се проведе в Бали, Индонезия през 2013 год. бе да връчи ЗЛАТНА ГРАМОТА-ПЪРВО МЯСТО на проекта на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“. Представителите на България, учениците от настоящия 10 клас с координатор г-жа Димитринка Арнаудова, учител по история и цивилизация в Гимназията, победиха проектите на ученици от 39 училища от 19 страни в Европа и Азия. Основният двигател на екипа, Николета Иванова от 10„А” клас, получи индивидуална златна грамота за спечеленото първо място. Училището също бе наградено със златна грамота за отличното представяне.

 


Евроазиатският проект имаше за цел да накара учениците да се запознаят с обичаите, културните паметници, облеклото, традиционните ястия на различните държави. Наред с България, участие взеха училища от Гърция, Унгария, Индия, Индонезия, Италия, Южна Корея, Малайзия, Сингапур и Словения. Проектът се реализира на няколко етапа: Изготвяне на онлайн базирана платформа, в която участниците да споделят продуктите на проекта и чрез която да общуват помежду си. За начало, участниците имаха задача да подготвят привлекателна покана, която да покаже културните, историческите, природните и образователни аспекти на страната си. Всички видеопокани бяха качени на уеб сайта на проекта и всеки от отборите направи своя избор на две от държавите-европейска и азиатска, предизвикали най-голям интерес и с които да продължи по-тясно сътрудничество. Учениците от трите страни си размениха интересни факти за родните страни. Последният етап представлява няколко минутно видео, в което младежите показаха страните си по възможно най-интригуващ начин. Клиповете също бяха качени на уеб страницата на проекта. Всеки от участващите отбори гласува за страната която ги е впечатлила най-много.

 


Това е поредното призово отличие за проект на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”. Гимназията в момента продължава работа по нова международна онлайн базирана платформа, посветена на културния диалог в глобалния свят. Учениците от десети клас се трудят усилено и са решени за пореден път да се преборят за първото място сред участниците във виртуалната азиатско-европейска класна стая.
 Сподели: facebook twitterreproduction
Essential SSL