През периода 21-25-ти ноември се проведе един от основните етапи в международния проект, посветен на доброволчеството, в който участие взима ЧПГЧО “ЧЕЛОПЕЧ”. Програмата е част от кампанията на Академията на централно-европейските училища (ACES), а езиковата гимназия взима участие в нея за втори път, след като през предходната учебна година работихме по проект с партньори от Хърватия.
 


Актуалният проект, озаглавен “Бъди промяната! Осмисли деня си!”, задълбава подробно в необятната тема за доброволчеството и желанието да помагаш за различни каузи, а основен координатор е г-жа Димитринка Арнаудова, преподавател по история и цивилизация.

На 2-ри октомври участниците в проекта изпълниха първата мисия, състояща се в почистването на отпадъци на терена над град Златица при църковния комплекс “Спасово кладенче” и района на Салта Алан в Стара планина. Въоръжени с големи чували, възпитаниците на Гимназията изразиха мнението си за замърсяването на околната среда, събирайки изхвърлените боклуци с надеждата за едно по-светло екологично бъдеще на района, в който живеем.

Традиционното празнуване на Хелоуин в Гимназията тази година бе осъществено също под егидата на ACES, като организацията на празника бе осъществена от участниците в проекта.
 


Разбира се, най-вълнуващата част за всички дотук бе посещението на унгарските и словенските ни партньори в проекта.
В късната вечер на 21-ви ноември (понеделник), челопешките ученици изпълниха пространството пред хотел “Антик” в град Златица, за да посрещнат дългоочакваните си гости с едно шумно и вълнуващо “Добре дошли в България!”. Всеки унгарски и словенски ученик бе настанен в приемно семейство, а ролята на такива поеха именно тези на нашите ученици.

Първият ден на българска земя бе отбелязан с гостуване в езиковата гимназия, запознаване с учениците, учителите и училищната база. Деловата част от първия работен ден се осъществи в Резиденцията на Челопеч Майнинг ЕАД, където всички страни представиха специално подготвени презентации за себе си и училищата си, а по-късно изработваха и интерактивни коледни картички, за което поучиха неоценима помощ от г-жа Марийка Динекова, преподавател по физика и астрономия и ръководител на проекта Арт-работилница“ в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“.

На 23-ти ноември (сряда) за гостите ни бе организирано посещение в Челопеч Майнинг ЕАД, където бяха запознати с работата на фирмата, а след това се отправихме към столицата ни, София. Всеки ученик от домакините представи по една от културните и туристически забележителности на столицата: храм-паметника “Свети Александър Невски”, Народния театър, Президентството, Парламента и Руската църква.
 


24-ти ноември специално бе отреден за посещение на един от най-красивите български градове – Пловдив. Красивата и характерна архитектура на стария град, строен и дострояван през вековете, впечатли изключително много гостите ни от Унгария и Словения, а сред посетените туристически атракции бяха: Античният театър, Регионалният етнографски музей и, разбира се, пловдивските възрожденски къщи. Преди да потеглят обратно към вкъщи, учениците получиха свободно време, оползотворено с разходка в новата част на града, където акцентът бе поставен върху контраста между различните архитектурни епохи.

За съжаление “всяка приказка има своя край”. Сутринта на 25-ти септември (петък) бе изпълнена с вълнуващи емоции и прегръдки, тъй като новите приятели от България, Совения и Унгария се разделиха и гостите поеха към родните страни.

Седмицата бе изпълнена с положителни чувства, а спомените със сигурност ще останат незабравими за всеки от нас.

Тъй като проектът не е приключил, пред нас предстоят още инициативи през идните месеци, а през пролетта ни предстои да върнем визитата на партньорите ни от Унгария и Словения. Затова… “To Be Continued!”.

Христо Серафимов-XI клас