Учениците на ЧПГЧО „ЧЕОПЕЧ“ с ръководители Димитринка Арнаудова и Евгения Георгиева за пореден път взеха участват в изключително качествени и престижни международни програми и учебни дейности. Нашето училище за трета година е част от проект на ACES (Академия на централноевропейските училища), като актуалната тема е посветена на медийна грамотност. Наши партньори в това начинание са словенски ученици от гимназия „Птуй“, намираща се в едноименния град. От техните разкази разбрахме много интересни неща за Словения и град Птуи, като например, че той е най-старият град в Словения и е от голямо историческо, културно и туристическо значение за страната.


В периода от 4-и до 8-и март имахме голямото удоволствие да бъдем домакини на седем деца от Словения и тяхната учителка Мая Ропиц, преподавател по социални науки, които са участници в проекта, на който ние сме училище координатор. Изпълнени с вълнение и нетърпение, ние ги посрещнахме в слънчевия следобед на 4-и март, понеделник. Всеки от нас беше написал буква на цветен лист, които заедно образуваха надписа „Dobrоdošli, Acesovci!”. Част от посрещането беше и традиционната питка с шарена сол. Броени минути след като се запознахме, вече бяхме започнали развълнувани разговори по какви ли не теми.

На следващия ден, вече отпочинали от дългия път, словенците бяха готови за работа и много забавления. Във вторник посетихме „Резиденцията“, която любезно ни бе предоставена за работен терен от Челопеч Майнинг ЕАД. За начало на работния семинар представихме едно страхотно видео, подготвено от Богдан Луканов, Борис Гърков и Даниел Михалев от 11 клас, разказващо за нашето училище. Всички гледахме с интерес, като същевременно разказвахме на гостите ни различни забавни случки, които видеото изобразяваше в снимки и кратки клипчета. Последва презентация и видео от словенските ни партньори, които представиха страната, града и училището си. След това дойде време за сериозна работа. Сформирахме екипи от български и словенски ученици. Всеки екип имаше задачата да преведе предварително подготвени статии за участието на двете училища в проекта. Целта на това занятие беше накрая да се състави общ вестник, включващ информация за извършените дейности от участниците от двете страни по тазгодишната тема на проекта на трите работни езика- български, словенски и английски. Усърдната работа, придружена от приятни разговори между учениците, даде удовлетворяващ резултат.

Сряда и четвъртък бяха дни, отредени за пътешествия. Заедно с гостите ни посетихме София и Пловдив, където обиколихме множество съвременни и исторически обекти. Първата ни спирка в София бе катедралата Александър Невски. Следващите ни дестинации бяха Софийският университет, Народната библиотека, сградата на Парламента и Народния театър. Също така, вълнуващо за всички нас беше да гостуваме в студиото на Българска национална телевизия, където научихме много за подготовката и процеса на заснемане на предаванията и новините. Бяхме посрещнати в студио „Хачо Бояджиев“, където се заснема сутрешният блок „Денят отблизо“ и разговаряхме с водещата Мария Андонова. Като участници в медиен проект, ние задавахме много въпроси и се интересувахме от различни аспекти на репортерската и журналистическата професия. В края на срещата разгледахме с интерес студиото и направихме множество снимки.


Екскурзията ни до Пловдив беше не по-малко вълнуваща. На всички ни беше много интересно да се разходим из Стария град, като докато вървяхме по неравните улици, разказвахме на словенските ученици за историята на града. Посетихме музея Балабанова къща, където направихме няколко групови снимки. След това се запътихме към Античния театър, където последва заснемане на танца на ACES, задължителен за всички страни, участващи в проекта.

След дългите дни на пътуване и работа по проекта, ние и чуждестранните ни приятели се нуждаехме и от малко разпускане. Вечерите от седмицата водихме словенците на различни места в малките ни градчета, където се отдавахме на отпускащи и същевременно много интересни и забавни дейности и разговори. Опознавахме се един друг с разнообразни разкази за случки от миналото или актуални теми от ежедневието ни.


За жалост, неусетно дойде и времето, когато трябваше да си кажем довиждане и да ги изпратим от България. Смесени емоции се четяха по лицата на всички ни, защото бяхме тъжни, че трябва да се разделим, но и щастливи от спомените за страхотното време, прекарано през тези пет дни.

Сега, за наша радост, ни предстои пътешествие до Словения и преживявания, в които нямаме търпение да се впуснем. Щастливи и развълнувани сме и от факта, че ще видим словенските ни приятели, които със сигурност също тръпнат в очакване да се срещнем отново.

Радина Рашева XI“Б“ клас