BG european solidarity corps LOGO CMYK
 
EU flag Erasmus vect POS  HRDC BG.eps  school logo
 
PROJECT LOGO 

Наближи края на вълнуващото приключение, което ние три години наричахме „Maths is all around“. Остана една последна дестинация – дългоочакваната Гърция! Още преди да тръгнем знаехме, че това ще бъде седмица, изпълнена с много емоции, усмивки и щастливи преживявания, затова с вълнение и голямо нетърпение дочакахме деня на нашето заминаване.

 

Гърция ни посрещна цветна, слънчева и много, много гореща!

Дейностите започнаха в понеделник в сградата на училището в град Верия, където отново се срещнахме с нашите приятели от Полша, Румъния и разбира се, Гърция. Там имахме възможността да се опознаем още по – добре, докато играем различни игри за разтопяване на леда, свързани с математиката и да научим повече за училището и дейностите в него.

Вечерта се насладихме на приятна вечеря и весело настроение в традиционна гръцка таверна с жива музика. Нямаше как да не изпеем няколко песни на гръцки, а после и на български и да не научим нашите приятели от другите страни на няколко хора.

Вторият ден отново започна в училището, в компютърната зала и ни предизвика с няколко задачи. Те имаха за цел да ни покажат математиката в природата, а ние внимателно трябваше да търсим и откриваме скритите математически компоненти в на пръв поглед лишената от всякакви уравнения и числа, природа.

Късния следобед се отправихме на разходка край реката, която минава покрай града. Топлото време и парещото слънце не ни попречиха да се насладим на миговете прекарани заедно сред природата, където нагледно успяхме да уловим скритата в хоризонта и сред листата на дърветата математика.

Свободното си време прекарвахме навън, разхождайки се из приветливите улички, наслаждавайки се на забележителната архитектура, красивите гледки, вкусната храна и приятната атмосфера. Вечер стояхме под звездите и не спирахме да си говорим, не ни се прибираше! Това беше и причината ставането сутрин да изисква особена воля и усилие.

А в сряда трябваше да станем много рано, защото ни предстоеше кратко пътуване до място, за което всички се вълнуваха най – много. Все пак, какво е Гърция без море?

След посещение на музея във Вергина, където се запознахме малко по – подробно с историята на Древна Гърция, видяхме и прословутата гробница на Филип II и чрез различни дейности отново открихме, че математиката е навсякъде около нас, този път я намерихме из съкровищата, рисунките и страниците на историята, дойде време да прекараме останалата част от деня на брега на морето.

Прохладната и солена вода и горещият пясък ни заредиха с още повече енергия и настроение!

В четвъртък посетихме общината и бяхме посрещнати с топло отношение и гостоприемство от зам. кмета и кмета на Верия, които ни разказаха повече за историята на града, развитието и неговата дейност. Посетихме и Археологическия музей, който отново ни предизвика да открием математиката около нас, но не успя да ни затрудни. След обяд нашите приятели от Гърция ни разведоха из града, за да видим най – значимите и забележителни сгради в него. Дойде и церемонията по връчване на сертификатите от проекта, а вечерта се насладихме на последната ни вечеря заедно!

Последния ден от проекта прекарахме в Солун. Имахме целия ден на разположение да се разходим из красивите улици, да разгледаме историческите забележителности, да се насладим на вкусната храна и бурното море и разбира се, като едни истински туристи, да посетим всички възможни магазини!

Това беше и денят, в който трябваше да се сбогуваме с приятелите ни от Гърция, Румъния и Полша. Бяхме щастливи, че заедно преживяхме седмица, пълна с позитивна енергия, много настроение и усмивки. Станахме приятели, защото точно както математиката и приятелството е навсякъде около нас и не познава никакви граници!

Автор: Кристиана Белова (ученичка от 12 “Б” клас)