Победа за Цветина Георгиева, 10 клас и Анна-Мария Кирилова, 12 клас на Национално състезание по български език и литература „Любословие” и първо място за Цветелина Ганчовска, 9 клас в областния кръг на олимпиадата по български език и литература.

Състезание „Любословие” се провежда вече седма година като цели да провери уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, създаване на писмен текст по конкретна задача, както и проверка на функционалната грамотност на учениците.

За поредна година в общинския кръг на състезанието се включиха и учениците от ЧПГЧО „Челопеч”, но малцина от тях успяха да преминат към втория, национален, етап. Сред тях бяха Стела Рашева, Лиа Цанева, Аня Кесякова, Патрисия Иванова и Йоан Георгиев от VIII клас, Цветелина Ганчовска- IX клас, Цветина Георгиева- X клас, Анна-Мария Кирилова и Ани Каменова- XII клас.

Всички участници показаха блестящите си умения, защитиха знанията си и достойно представиха училището си. Но безспорно най-големият успех бе на ученичките Анна-Мария Кирилова и Цветина Георгиева, които извоюваха златните медали и застанаха начело на участниците от цяла България. С 62 от 70 точки за Анна-Мария и 59 от 70 точки за Цветина, двете момичета разбиха конкуренцията и стереотипа за училищата в селата, показвайки, че познанията им по родния език са точно толкова големи, колкото и тези по чуждите езици, които изучават.

Друго значимо събитие за ЧПГЧО „Челопеч” бе първото място на Цветелина Ганчовска от IX клас в олимпиадата по български език и литература. Тя преодоля първия кръг и пребори сили с останалите класирани ученици от училищата в цяла София-област. Така бе поставена на първото за областта място.

Трите момичета разбраха колко труден, но и колко благодатен може да бъде българският ни език. По този начин те мотивираха и своите съученици да се борят, да не се отказват и да показват силата и красотата на езика ни, за да знаят хората какво съкровище притежаваме.

„Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.”

Из„Българският език” на Иван Вазов

pelss-lyuboslovie-2
pelss-lyuboslovie-1