В края на ноември ( от 16-и до 24-и) се проведе мобилност, част от проект по програмата „Еразъм +“, на първия екип, съставен от шест единадесетокласници и двама преподаватели (г-жа Динекова и г-жа Арнаудова) от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“.

 

Екипът посети град Сучава в Румъния, но преди това разгледа и столицата - Букурещ. Там те разгледаха парламента, който е построен върху естествен хълм и се нарежда на второ място по големина сред административните сгради в света. След това, приключението им продължи в Сучава, където приемните семейства отвориха широко вратите на домовете си и гостоприемно посрещнаха децата, създавайки им условия да се почувстват като у дома си. Учениците се запознаха със своите румънски връстници, в домовете на който беше първата им среща с културно-битовите особености на нашите съседи.

Дните преминаха неусетно, изпълнени с много интересни, забавни и приятни - игри, състезания и задачи свързани с математиката, която е навсякъде около нас. През първия ден, всички екипи от различните държави се запознаха, а младежите веднага откриха приятни хора, които ще останат техни приятели и след краткото време, прекарано в Румъния. Домакините бяха подготвили чудесно посрещане с много забавни и опознавателни игри, които помогнаха за сближаването на всички участници в проекта.

В следващите дни от престоя, единадесетокласниците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ се включиха в множество игри, упражнения, опити, тестове и състезания, които имаха за цел да се покаже, че математика е наистина навсякъде около нас и може да бъде изключително интересна и лесна. Учебните предмети, които бяха обвързани със заниманията в училището по време на петте дни, включваха: математика, химия, физика, география, информационни технологии, а също и английски език, като основен работен език при реализацията на проекта. Всички дейности помогнаха на участниците да научат нещо ново и най-вече, да преоткрият математиката и нейната разпространеност в ежедневието на всеки един от нас. А следобедните часове от деня преминаваха също толкова приятно и образователно с посещение на културни забележителности в град Сучава и извън него. Разходката до крепостта “Сучава” и паметника на Стефан Велики, където архитектурата е математика и всичко останало. Един цял ден беше посветен на пътуване до три емблематични за региона манастира- Сучевица, Молдовица и Воронец.

Екипът на Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „ЧЕЛОПЕЧ“, успя с лекота да се справи с тестовете, състезанията и различните занимания по интереси и представи училището си по най-добрия начин, показвайки на всички, че трудът и пълната отдаденост във всяка кауза винаги се отплащат. А всеки от екипа създаде приятелства и запази най-топли чувства към своите нови европейски приятели и връстници до следващите мобилности или просто добри приятелства, дори и извън рамките на проекта.

‘’ Всички ние открихме най-вече нови приятели, опознахме културата на Румъния. Използвахме своите най-добри качества и умения и се опитахме да представим училището си, а и не само него, държавата ни, и да покажем, че всичко е по-лесно, когато всички ние работим в екип като една добре смазана машина. Разбира се, благодарим и на съпътстващите ни учители, забавлявахме се много и ще запазим спомените от това преживяване, завинаги! ’’

Памела, Кристина, Цветелина, Ивет (11Б)

Тодор, Александър (11А)

Приключението продължава през пролетта в Ридултови, Полша със следващия избран екип!

ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“