„Бели тениски за цветно бъдеще“ е насочен към един от най-актуалните проблеми в образованието, с който се сблъскваме през последните години, а именно тормозът в училище.

 

Темата е обект на значително медийно и обществено внимание, но смятаме, че определено може да оптимизираме методите, чрез които реално да се борим с проблема.

Същината на проекта се изразява в подготвянето на „работилница за цветно бъдеще“, в която участници на възраст между 14-18 години от ЧПГЧО „Челопеч” да се запознаят с проблема, след което да изразят своята гражданска позиция относно него с текстилна боя и маркери върху бели тениски, любезно предоставени от „Дънди Прешъс Металс Челопеч”.

Така преплитаме информативната част с творчество и креативност, които подпомагат устойчивото залягане на ценностите ни в ежедневието на участниците.

Другият ключов аспект е популяризирането на дигитален Viber чат бот, наречен „БОТкрепа“, чрез който учениците мигновено могат да реагират при сблъсък с тормоз и да получат необходимите наставления за реакция.
„БОТкрепа“ е плод на усиления труд на Фондация „Бъдеще перфектно“, с която се свързахме и получихме абсолютна подкрепа относно дейностите ни.

Важно е да споменем, че всичко това се осъществява „от деца за деца“, което е сред фундаменталните ни цели.

Подобни дейности се отразяват изключително положително на средата в ЧПГЧО „Челопеч”, регистрирайки висока гражданска активност от страна на учениците, социална ангажираност от страна на „Дънди Прешъс Металс Челопеч” и са поредния пример за успешното сътрудничество между двете страни.

Проектът е възложен като задача, част от учебната ни програма по „Гражданско образование“ с преподавател Димитринка Арнаудова.

Реализира се от Габриела Бамбекова, Наско Фотев, Теодора Висариева и Ирина Карапеткова от 11 „б” клас.