От 2015 г. насам, ЧПГЧО „Челопеч” запазва своята традиция ежегодно да участва в състезанието по творческо писане на английски език – Bulgarian Creative Writing Competition, организирано от CORPluS с подкрепата на: United States Embassy, Interlogistica, Express Publishing и American University in Bulgaria.

 

Тази година в националната класация се поместиха имената на двама ученици от ЧПГЧО „Челопеч” – Константина Медарова от 11. „б” клас и Наско Фотев от 12. „б” клас.

На 9 и 10 февруари, 2024 г. Наско Фотев, ученик от 12. „б” клас и Анастасия Димитрова, учител по английски език, бяха част от церемонията по връчването на наградите и дейностите, организирани за участниците в състезанието.

Началото на програмата бе поставена с посещение на Посолството на САЩ в България, където всички участници имаха възможността да се срещната с негови представители и да дискутират литература, писане и взаимодействието на културите.

След посещението на посолството, участниците се отправиха към церемонията по връчване на наградите, където Наско Фотев бе отличен с трето място за своя разказ, както и със специалната награда Cynthia Phoel. При връчването на наградата, авторката, чието име носи призът, сподели:

„… Събудих се посред нощ с много ясна идея за това кой трябва да е тазгодишният победител и това е Наско Фотев. Много харесах творбата му, защото успява да направи своя прочит на българските традиции. Мисля, че съм седяла около достатъчно български маси, за да оценя туршията, но това беше на друго ниво… Надявам се да споделиш това със семейството си – прииска ми се да седна на тяхната маса. Отвъд самата тема, начинът, по който творбата ти „пътува” през мислите и идеите… Самото писане е удивително – чисто, красноречиво, създадено с внимание.

Всяка дума, всяко изречение – има значение. Благодаря ти много, Наско! Благодаря на всички вас! Беше удоволствие да чета работата ви!.”

На следващия ден, победителите станаха част от завладяваща литературна разходка из столицата, съчетаваща емблематични за българската литература локации с творчеството на множество автори, дискусии за писането, изкуството и пътя на една история. Мрачният и ветровит февруарски ден не попречи на младите творци и преподавателите им да усетят топлата и магнетична творческа атмосфера.

Подобни преживявания отнасят духа на творците в съвсем друго измерение, а без отдадеността на Фондация „Прочети София” и „Литературните маршрути” нищо от това не би било възможно…

Може да прочете колекцията от творбите на победителите тук:

https://www.creativewriting-bg.com/assets/14-BCWC-Booklet.pdf

Припомняме, че през 2021 г. Наско Фотев спечели първо място със стихотворение в Bulgarian Creative Writing Competition. Актирсата Яна Маринова лично го сподели в социалните си мрежи и предизвика множество реакции.
ЧПГЧО „Челопеч” определено оставя следа в творческите среди!

https://www.youtube.com/watch?v=v0WWqA9YaNc