По традиция на 22 април се отбелязва международният Ден на Земята. За да отбележат подобаващо събитието, учениците от 11.клас в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ бяха организирали кратка и увлекателна тематична програма, целта на която бе да заинтригуват гостите и съученици си, да допълнят знанията им, свързани със съдбата на Земята, и същевременно да ги запознаят с още една и не по-малко актуална за младите хора днес тема, а именно здравословното хранене.

 

Гости на събитието бяха малките ни приятели от шести и седми клас в Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” , с. Челопеч.
За начало учениците от профил Биология бяха подготвили кратка информационна презентация и забавен круиз, с които да насочат вниманието на всички към някои интересни факти за опазването на околната среда, както и какви са възможностите за използване на алтернативни източници на енергия. В допълнение и свързано с общата тема беше засегнат и въпросът за здравословното хранене и как начинът ни на хранене влияе върху опазването на околната среда.

В духа на здравословното хранене се проведоха състезателни игри, свързани с познаването на популярни здравословни храни и рецепти. Отбори от 6-и и 7-и клас се изправиха едни срещу друг в решаването на екологичен ребус.

Специален гост на събитието беше г-н Живко Василев, мениджър в отдел Екология и опазване на околната среда в Дънди Прешъс Металс Челопеч, който разказа за своята професия и защо е избрал точно това за поприще, в областта на което да се развива. Сподели интересни факти за промените в климата на България и тенденциите за не съвсем далечно бъдещекогато ще се превърне в полупустинен в контекста на глобалните климатични промени на Земята.

За всички, които искаха да демонстрират кулинарните си умения, беше организиран вкусен и здравословен конкурс за най-добра рецепта. Победителите от игрите и от конкурса бяха наградени с красиви грамоти и подаръци, изработени от щадящи природата материали.

С много позитивно настроение, смях и приятни емоции подобаващо беше отбелязан Денят на Земята.

ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“