Н. ПР. ФИЛИП БЬОЛН - ПОСЛАНИК НА КАНАДА В РУМЪНИЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“

Първият учебен ден от седмицата в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ започна по особено обещаващ начин, с посещението на Н. пр. Филип Бьолн, посланик на Канада в Румъния. По време на визитата си в предприятията на Челопеч Майнинг ЕАД, бе посъветван да посети и Английската гимназия в Челопеч, която е част от социалната дейност на канадската минна компания в България. В училището г-н Бьолн бе посрещнат любезно с традиционните питка и сол от учениците и учителския състав.


Представители на 11а клас, Елена Попова, Николета Щаплева, Полина Георгиева и Минка Щаплева, бяха подготвили изключително професионално представяне на гимназията. Те представиха на госта презентация, която включва всичко, което отличават ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ от останалите учебни заведения. Срещата бе проведена изцяло на английски език, което за пореден път доказа, от какво огромно значение е наличието на високо квалифицирани преподаватели и изключително амбициозни ученици за цялостния живот на едно училище.

Г-н Бьолн не скри своето възхищение от ЧПГЧО, позитивизмът на присъстващите домакини, учители и ученици, му даде възможност да разкрие своите впечатления, не само от гимназията, но и от нашата страна. Той сподели радостта си от срещата с толкова ентусиазирани млади хора и обеща съдействие при осъществяване на международни проекти с училища и образователни институции в Канада, а след това се обърна към учениците с въпрос за техните планове за реализация след завършване на средно образование и отбеляза, че ще се радва да помогне на всички, които желаят, за да продължат обучението си в Канада.


Канадският посланик отговори на всички въпроси, които интересуваха аудиторията и в края на срещата обеща, че при първа възможност отново ще посети училището, като дори се пошегува, че, още преди да си е тръгнал, вече иска да се върне.
 

Цяла седмица из коридорите и класните стаи на ЧПГЧО се разхождаха зомбита, вещици, духове, приказни и филмови герои и дори двойници на учителите. Това обаче не беше никак необичайна гледка за жителите на с.Челопеч, защото за езиковата гимназия това е седмицата на Halloween.

За 9-та поредна година в ЧПГЧО се отбелязва този празник, а за перфектната организация и украса тази година се погрижиха учениците от 11“Б“ клас, които се трудиха усърдно, за да превърнат сградата на училището в една страхотна „Къща на духове”.

Истинският празник, според католическата църква, се отбелязва в нощта на 31-ви октомври, а по традиция в нашата Гимназия се празнува в последната учебна седмица на месец октомври, като всеки ден е свързан с конкретна тема, която да вдъхнови въображението на учениците в правенето на техните костюми. Тази година организаторите бяха избрали за „ден на пижамите” понеделник, когато можеха да се видят всякакви сънливковци с всевъзможни по цвят и модел пижами и играчки, възглавнички и пантофки, а основното занимание на всички бе да си „доспиват“ из училището.

Вторият ден от празничната седмица изпробва уменията на учениците да се гримират, маскират и фризират по най-интересния, необичаен и страшен начин, а в средата на седмицата се превърнаха в свои любими приказни и филмови герои.

С наближаване края на седмицата дойде и време за размяна на ролите. В четвъртък учениците се преобразиха на своите учители и през целия ден „припомняха“ на съучениците си най-атрактивните и емблематични реплики на своя образ.

Седмицата приключваше и дойде време за награди. В петък, след като всеки клас представи забавна сценка в духа на празника, бяха наградени с грамоти и подаръци най-активните, най-интересните и страшните образи през седмицата на Halloween. Най-добре изиграните скечове също получиха своите отличия, а в разгара на партито бяха изиграни няколко състезателни игри, които допринесоха още повече за веселото настроение.

ЧПГЧО благодари на организаторите и поздравява всички празнуващи като им пожелава весело и позитивно настроение, много усмивки и HAPPY HALLOWEEN!
Елена Попова 11“А“
 

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ В ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”

През изминалата седмица Европа тържествено отбеляза деня на езиковото многообразие. На 26 септември в цяла Европа се отбелязва международния ден на езиците, като съвместна инициатива и организация на Европейската комисия и Съвета на Европа. Събитието датира от 2001 година, когато се е състояла Европейската година на езиците и тогава денят е обявен за официален ден на езиковото многообразие.

 

По традиция учениците от ЧПГЧО ''ЧЕЛОПЕЧ'' се включиха в инициативата с поредицата от прояви, свързани с отбелязването на културното и езиково многообразие както в България, така и в Европа. Инициативата за това е на екипа от преподаватели по чуждоезикова подготовка, а с реализирането на проекта се заеха учениците от XI”А” клас с ръководител г-жа Мария Радунчева, преподавател по английски език в IX и XI клас. Заключителният етап на мероприятието по традиция е лингвистично състезание, в което участват отбори от трима представители на всеки клас в Гимназията. Безпристрастното жури също изцяло е ученическо по състав и се сформира от представители на всяка паралелка.

Основна цел на организаторите тази година беше да привлекат вниманието на аудиторията към изучаването на чужди езици и усъвършенстването на чуждоезиковата подготовка в училище чрез демонстрация на предимствата, които осигурява качественото владеене и използване на чужди езици.
Състезанието се проведе в четири кръга. Първата задача беше свързана с географското положение на европейските страни и езиците, на които се използват за комуникация във всяка една от тях. След първия кръг отпаднаха три отбора. Продължилите напред трябваше да прочетат дадена поговорка на четирите езика, изучавани в Гимназията, а именно: български, английски, испански и немски език. Следващата задача се състоеше в откриване на географската карта, произволно назована европейска държава. Четвъртият кръг по традиция е най-тежък и най-оспорван за участниците. Тази година те участваха в разновидност на играта „Стани богат”, като въпросите бяха подбрани изцяло от сферата на чуждоезиковата подготовка. Водещата, Елена Попова от XI„А” клас се справи много професионално с трудната задача и убеди всички, че е изключително добре подготвена и перфектно владее играта. В хода на играта се наложи участниците да се възползват от трите регламентирани жокера, а това създаде допълнителни емоции на участниците и публиката, която се отличи със завидни познания в областта на въпросите, с които участниците не успяха да се справят.
 


В края на състезанието, съобразно с постигнатите резултати, всеки клас получи и своето възнаграждение. Разбира се, отборът, постигнал най-добър резултат, заслужено се отличи с голямата награда. Организаторите също бяха наградени с вкусна торта, като признание за перфектната работа, свързана с провеждането на тази изпълнена с много положителни емоции проява.

Амбицията на учителите и учениците в Гимназията е да превърнат отбелязването на този ден в своеобразно отворено лингвистично състезание и през следващата година да поканят отбори от всички училища в района, в които се провежда чуждоезикова подготовка.
Мария Томева X”А” клас
 

Джонатан Гудман на гости в ЧПГЧО "Челопеч"
През изминалата седмица ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” бе посетена от Джонатан Гудман, Президент и управляващ директор на канадската компания „Дънди прешъс металс инк”, която от 2003 год. чрез дъщерната си компания „Челопеч Майнинг” ЕАД е собственик и спонсор на английската гимназия в Челопеч.
 


По време на посещението си в училището Джонатан Гудман бе придружаван от Рик Хаус, Генерален мениджър на „Челопеч Майнинг” ЕАД. Учениците и учителският екип на Гимназията приветстваха с „добре дошли” гостите си на своя територия, а деловата част от посещението бе организирана като делова беседа, посветена на различните аспекти на връзката между успешния бизнес и образованието. По професия Джонатан Гудман е геолог и финансов мениджър, завършил образованието си в престижни университети в САЩ и Канада и притежава 26-годишен професионален опит в своя бранш. От тази позиция той даде много ценни съвети на учениците, как могат да изберат своя успешен професионален път. Учениците от своя страна зададоха множество въпроси както в личен, така и в професионален план. Според Президента на „Дънди”, пътят, по който трябва да минем, за да се превърнем в хората, които искаме, въобще не е лесен, напротив - осеян е с трудности и изпитания, но ние с воля и упоритост трябва да следваме мечтите си докрай, за да успеем.

Джонатан Гудман изрази огромното си възхищение от учениците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”, даде много висока оценка на грижите, които се полагат за личностното и професионалното им развитие. Г-н Гудман сподели наблюдението си, че ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” предлага висока квалификация на своите ученици, а изучаването на чужди езици на толкова високо равнище предлага и още по-големи възможности за реализацията им. Според него България е прекрасна страна за развитие на бизнес, свързан с обработването на руда и в Компанията, която ръководи, работят все по-амбициозни и добре квалифицирани служители.

В края на дискусията гостът получи специален подарък-книгата „Стамболов” с автограф, която му връчи лично авторът й-деветокласникът Стойо Тетевенски. Джонатан Гудман с радост прие подаръка, като увери присъстващите, че неговата дъщеря, която също е изкушена от литературата, със сигурност ще бъде заинтересувана от новата българска придобивка на баща си.

За съжаление, поради натоварения график на г-н Гудман, срещата му с неговите приятели от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” се оказа кратка, за да бъдат обсъдени всички теми и въпроси, които възникнаха в хода на разговора, но той обеща, че при следваща възможност ще посети Гимназията отново и ще си предвиди достатъчно време. В края на срещата той се обърна към всички с призив да продължават напред с още по-голям прилив на сили и упоритост.
 
Мария Томева-X”А” клас
 

ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” С ВОДЕЩО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ ЗА НЕНАСИЛСТВЕНА КОМУНИКАЦИЯ В УЧИЛИЩЕОще с настъпването на новата учебна година в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” започнаха усилена работа по спечеления в края на 2009/2010 учебна година международен проект, администриран от Академията на централноевропейските училища (aces).

Академията е създадена през 2006 година от фондацията ERSTE със седалище Виена. Тя развива своята дейност, целяща да постигне активно участие на ученици и учители в обменни програми и интернационални мероприятия. С това Академията постигна невероятни успехи и набира популярност в цяла Европа, като само за четири години нейни членове вече са 15 европейски държави. Членовете на aces развиват своята дейност в 5 основни направления, като всяка година се поставя тема, върху която ученици и учители разработват проекти и кандидатстват за финансиране съвместно със своите международни партньори.

Темата, по която се работи тази учебна година, е “Create your solutions! Dealing with conflicts in schools and our surroundings”. Одобрените проекти са обявени на сайта на академията (www.aces.or.at) и екипите, спечелилите одобрение, вече стартираха работа по реализиране на проекта.
Идеята, с която Гимназията спечели финансиране на проекта, е свързана с дефиниране и представяне на различни форми на ненасилствена комуникация сред учениците, учителите и родителите. Проектът е озаглавен ”Break the stereotypes. Find a way to one another” („Разчупете стереотипите. Намерете път един към друг.”). Работният език на цялата кампания е английски, а международни партньори на българските ученици са ученици от гр. Опатия, Западна Хърватия. Опатия е един от най-красивите хърватски градове по Адриатическото крайбрежие. Намира се в източната част на полуостров Истрия и е разположен в подножието на планината Учка. Опатия е град с богата културна история, а днес е една от най-атрактивните туристически дестинации по Адриатическото крайбрежие.

Първата стъпка от действителната реализация на проектите се осъществи в периода от 27 септември до 1 октомври на работен семинар в гр. Сенец, Словакия. На семинара участниците бяха въведени в темата и проблематиката и се срещнаха с партньорите си. В Сенец бяха представени 45-те проекта, спечелили финансиране през тази година, като очакванията са във форума се включиха над 250 представители на всички училища от Европа, които участват в кампанията.

От името на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” в семинара се включиха г-жа Димитринка Арнаудова, преподавател по история и цивилизация, която е и ръководител на проекта, и ученичката от 11-ти клас Елена Попова, избрана чрез вътрешен училищен конкурс между всички участници. С участие в семинара представителите на в Експерименталната група за алтернативно обучение чрез интерактивни методи от 10-ти и 11-ти клас на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” и техните ръководители, Димитринка Арнаудова и Евгения Георгиева, поставят началото на защитата на своя проект, която включва различни инициативи и организиране на различни мероприятия през цялата учебна 2010-2011 година.