На 22-24 ноември се проведе Национално състезание по природни науки и екология в град Търговище. На състезанието се явиха 95 ученици от 5-12 клас. В първата възрастова група (5-7 клас) участваха 13 проекта, а във втората (8-12 клас) – 38 проекта. Тази година на състезанието се явиха рекорден брой участници, конкуренцията между учениците беше голяма и състезанието беше оспорвано.

В периода 2019 - 2021 година, ЧПГЧО "Челопеч" ще участва като страна партньор в международен проект по програмата Еразъм +. Проектът е свързан с изучаването на математиката и превръщането на този предмет в по-интересен и приятен за учениците. Основната цел е да ги накара да погледнат към математиката като един важен и вълнуващ предмет, показвайки, че тя е навсякъде около нас. Не е случайно и името на самия проект “MATHS IS ALL AROUND” („Математиката е навсякъде около нас“). Екипът от ученици и учители ще се опитат да намерят не само приложението на математиката в различни учебни дисциплини като физика, химия, биология, география, изобразително изкуство, история, езици, но и да откриват начините по които математиката играе важна роля във всекидневието на всеки човек.

От 8 до 10 ноември в град Девин се проведе петото поредно издание на състезанието по чужди езици, речеви и комуникативни умения „Аз мога- тук и сега”, в което взеха участие общо 69 преподаватели и 256 ученици от 7 до 12 клас от градове и села в цяла България. Участниците бяха разделени в три възрастови групи- 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас и тестваха знанията и уменията си по английски език.

На 12 ноември учениците от Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „ЧЕЛОПЕЧ” имаха възможността да се докоснат до работата на учените от ЦЕРН и в рамките на няколко часа да се запознаят с техните експерименти, научни разработки, технологии и открития.

В периода от 29-и до 31-и март се проведе вторият кръг от състезанието на английски език MultiTalent Quest, организирано от Американския университет в Благоевград. В него взеха участие 64 ученици от цялата страна, сред които беше и Цветина Георгиева, ученичка в XI“Б“ клас на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”. Състезанието се провежда за трета поредна година, а университетът отваря вратите си и представя примамливата си база, невероятните си студенти и преподаватели, както и изобилие от специалности и възможности, които предоставя. Участниците, класирали се за финалния кръг, успяха да се докоснат до духа на кипящия университетски живот и да разгледат част от разнообразието от култури, методи и идеи.