Националната асоциация на българските европейски клубове (NABEC) е не просто мрежа от европейските клубове на територията на България, но също така организация, която дава възможност на деца и ученици от всички краища на България да се съберат на едно място, предвождани от обща идея. Асоциацията съществува вече от 17 години и организира безброй национални срещи, събирайки различни хора, мнения и въпроси, свързани с Европа и Европейския съюз.

През изминалата учебна година Цветина Георгиева и Ивана Петрова завоюваха първото място на изпита за определяне училището посланик на Европейския парламент, което да представлява България на Евроскола- специална сесия на Европейския парламент за училища посланици на институцията . ЧПГЧО „Челопеч“ трябваше да представи страната ни и на мен и още 19 мои съученици, младши посланици на Европейския парламент, ни бе предоставена възможността да посетим Страсбург и да се включим в Евроскола на 12 октомври. Наши ръководители бяха г-жа Арнаудова, старши посланик на нашата група и г-жа Динекова.

През тази учебна година стартира пилотната за страната Програма за училища посланици на Европейския парламент. Програмата се реализира в три административни области: София-град, София област и област Перник. Бяха одобрени за участие 20 училища, сред които и ЧПГЧО „ЧEЛОПЕЧ“. След усилена работа през годината и сертифициране със статут на училище посланик на Европейския парламент, дойде и последното и най- тежко изпитание- изпит за определяне на училището посланик, което да посети Европейския парламент в рамките на програма „Евроскола“.