Конкурсът „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“ се провежда всяка година, а основната му цел е да бъдат поощрени ученици от различни възрастови групи да работят по-усърдно и в сътрудничество със своите учители в името на нови научни и културни постижения.

За учебната 2013-2014 год. в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ носители на стипендии на фондацията са Мария Текерлекова и Стойо Тетевенски от 12“А“ клас, като и двамата кандидатстваха с проекти по история и цивилизация.
 


Кампанията „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“ се провежда в два етапа, като регламентът на проекта допуска да се кандидатства с различни учебни предмети от всички области на науката и изкуствата. В рамките на първия етап кандидатите представят есе по една от поставените теми, автобиография и препоръки, изготвени от наставника по проекта в съответната учебна дисциплина. Успешното представяне предоставя възможност са да се спечелят четири вида стипендии: основна, изключителна – за която кандидатът представя оригинална разработка в съответната учебна област, поощрителна и специална за добрите проекти, които не са класирани за основна или изключителна стипендия. Вторият етап представлява интервю, в което кандидатите защитават своите идеи, което се осъществява по телефона за основна стипендия и в офиса на фондацията за т.нар. изключителна стипендия.

В резултат на много успешното си представяне в проекта Мария Текерлекова достигна до втори етап и си извоюва поощрителна стипендия за отлично представяне.

Изключителното представяне на Стойо Тетевенски му даде възможност също продължи във втория етап, където той успешно защити своя проект „Ерата на Перон-в борба за социална справедливост (1946-1952)“, и стана един от 13-те ученици в страната, носител на изключителната стипендия на фондация „Комунитас“ за тази година. Този изключителен успех не е прецедент в учебната биография на Стойо, защото той вече два пъти е печелил основна стипендия в предходни години.

Стипендията на фондация „Комунитас“ се състои от определена парична сума, изплащана през цялата учебна година, кредит за закупуване на книги и осигурен достъп до интернет платформата „Общество 1000 стипендии“, в която стипендиантите имат възможност да обменят идеи, да задават въпроси на доказани специалисти в тяхната област, да се присъединяват в различни клубове и т.н.
Кандидатставането за учебната 2014-2015 година за „1000 стипендии“ започва още от февруари 2014 год., а бенефициенти по проекта са учениците от VI и XI клас.
 

Националното състезание по екология и опазване на околната среда през 2013 год. се проведе в периода от 18-и до 20-и октомври в гр. Бургас.

По традиция в този национален форум ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ участва с членовете на клуба по екология и опазване на околната среда “Rebirt”, като през настоящата учебна година честта се падна на Анна Илинова и Василена Бачева от XI клас и Добриела Чолакова, Евелина Василева, Богдан Луканов и Ненко Иванов от XII клас, с ръководител г-ца Камелия Савова, учител по биология и химия и ръководител на клуба.
 


Във връзка с тазгодишното ни участие, аз и моите съученици решихме да се запознаем по-обстойно с един много актуален проблем, свързан с района, в който живеем, а именно-замърсяването на водите. По време на предварителната подготовка на проекта съвсем естествено се насочихме към изследване на подземните води, тъй като те са съществен водоизточник и за индустриалното производство, и за бита, а от друга страна за тях най-малко се говори по време на обществените дискусии в района и при отразяването им в националните медии.
 


За тази цел се свързахме с отдел „Екология“ на Дънди Прешъс Металс Челопеч, които приеха идеите ни с отворени обятия и отзивчиво ни съдействаха. Георги Семерджиев (експерт мониторинг на околната среда) и Иво Ихтимански (екперт по екологични проекти) ни помогнаха да вземем проби от подземни води в региона, използвайки професионална техника, с която разполагат в отдела, а пълното изследване на взетите проби осъществихме в лабораторията на компанията.
 


След приключване на изследователската работа всичко бе подготвено във формат на състезателен проект, с който нашите съученици Евелина Василева и Добриела Чолакова от XII клас презентираха по време на участието ни в националното състезание в Бургас.

Дванадесетокласниците Ненко Иванов и Богдан Луканов представиха своя проект „Маглев–влаковете на бъдещето“, изграден върху иновативната идея за магнитна левитация. Тази авангардна тема става все по-популярна и се превръща в основна предпоставка за бъдещи иновации.

Състезанието бе открито на 18-и октомври с официална церемония, целта на която бе да бъдат приветствани всички участници и гости с добре дошли в красивия морски град. Същинското състезание започна на следващия ден с онагледено представяне на проектите с помощта на изработени от учениците макети, постери и брушури. Многочленното жури, в състава на което бяха включени хабилитирани преподаватели и специалисти по природни науки и екология, прецизно огледа и оцени труда на всички участници, задавайки конкретни въпроси по изработването и реализацията на проектите.

След тежък и изморителен за всички членове на журито и на състезателните отбори ден, изпълнен с много емоции, учениците трябваше да се готвят за предстоящите им задачи,а именно-презентациите и оперативната защита на проектите.

Нашите съученици се справиха отлично и успяха да очароват журито и гостите в залата с презентационните си умения и със сериозната научна стойност на проектите.
 


Дванадесетокласниците ни се сблъскаха с 36 проекта в своята категория, а резултатът от призовото им класиране са оценките, които получиха: много добър (5.00) на проекта за матнитна левитация и отличен (5.50) на проекта за изследване на подземните води. Тези постижения осигуряват гарантиран прием за Евелина, Добриела, Ненко и Богдан в престижни университети в България, с широк избор от специалности, свързани с изучаването на екология и природни науки. Проектът на Богдан и Ненко бе награден с допълнителна награда-правото на двете момчета да кандидатстват в различни граждански специалности във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Въпцаров“ във Варна.
 


За нас участието в това престижно национално състезание има още едно важно значение, успяхме да обменим опит с наши съученици и да разберем колко важно е да пазим нашата природа. Сблъскахме се както с интересни идеи за бъдещи инвестиции в различни области на науката, така и с приятни емоции и много нови приятели!

Василена Бачева XI”А” клас
 

През настоящата седмица станаха известни резултатите от конкурса за стипендия, проведен от Американския съвет за международно образование по програмата “YES”. Това се превърна в поредното основание за заслужена гордост на всички в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“. Димитринка Ненчова от X„Б“ клас е сред шестте ученици от България, които през настоящата година печелят стипендия за едногодишно обучение в САЩ.


Програмата Youth Exchange and Study (YES), обменна обучителна програма за младежи, е създадена през октомври 2002, спонсорира се от Бюрото за образование и култура на САЩ (Bureau of Educational and Cultural Affairs - ECA, ) и предоставя стипендии на ученици от гимназията (15-17 годишни) за едногодишно обучение в САЩ.

Основните цели на програмата са: да насърчи разбирателството сред младежи от подбрани за участие в програмата страни и американски ученици, да стимулира развитието на толерантност, зачитане и уважение сред представители на различни етнически, религиозни и културни общности, да подпомогне младите хора да изявят лидерските си заложби и умения и т.н.

На избраните ученици се осигуряват: безплатен двупосочен билет, едногодишен престой в подбрано американскo семейство и обучение в училище, месечна стипендия за участие в обществени дейности, програма-ориентация, която включва подготовка преди програмата и след завръщането, програмни дейности, организирани в местните общности в САЩ, помощ за алумните при осъществяване на проекти в родните им общности, медицинска застраховка и др.
България е една от страните, избрана да участва в програмата, като всяка година в конкурса участват между 500 и 1000 средношколци между 15 и 17 години от най-престижните училища: Американският колеж в София, чуждоезиковите гимназии в София и страната и т.н.

През октомври 2012 год. учениците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ се включиха в конкурса, а Димитринка Ненчова успя да се справи успешно с всички предизвикателства, подготвени от Американския съвет за международно образование, и заслужено спечели една от шестте стипендии, определени за ученици от България.

Конкурсът се провежда в три състезателни кръга, като първи кръг представлява кратък тест по английски език. Тези, които преминат първия тест, се явят на втори кръг - тест за нивото на владеене на английски език и писане на съчинение (есе) на английски език. Кандидатите трябва да завършат успешно първите два кръга на конкурса, преди да получат окончателните документи за кандидатстване и да бъдат интервюирани в третия кръг, след което комисията класира първите шестима с най-добър резултат и те получават право на едногодишно обучение в САЩ.

Учениците от английската гимназия в Челопеч участват за първи път в конкурса, а страхотният успех на Диди Ненчова е доказателство за безспорните качества, които притежава и проявява тя като успешен ученик, а също така е и заслужено признание за изключителното качество на учебно-методическата работа, която извършват преподавателите в училището.

До пълноценното си включване в обучението Димитринка Ненчова ще премине през специализирана програма за адаптация, която ще се състои в България и Република Македония, след което адаптивното обучение ще продължи във Вашингтон.

Поздравяваме Диди със заслужения успех и й пожелаваме достойно да представи България, семейството си и своето училище по време на обучението си в САЩ.
 

Началото на юли по вече утвърдена традиция ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ представят резултатите от училищния проект, с помощта на който най-успешните ученици по английски език през учебната година получават сертификат за владеене на езика от един от най-престижните университети в света, UNIVERSITY of CAMBRIDGE.
 


През месеците май и юни седем от учениците на гимназията положиха съответния за възрастта си изпит в AVO-Bell-изпитен център на UNIVERSITY of CAMBRIDGE ESOL в България, а резултатите им за пореден път потвърдиха високото равнище на владеене на езика, с което се отличават възпитаниците на едно от най-успешните средни училища в България.

Победители в училищния кръг на състезанието по английски език за училищата, членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, които не са придобили сертификат за съответното ниво през предходната година: Петя Георгиева и Истилиян Христов от IX клас, Надежда Рашева от X клас, Николета Панджерова и Лилиана Мутафова от XI клас и зрелостниците Калина Радева и Кристиян Ганчев положиха успешно изпита и вече притежават сертификати за владеене на английски език на UNIVERSITY of CAMBRIDGE ESOL.

Двамата ученици от IX клас положиха изпит на ниво PET (Preliminary English Test) for Schools - B1, Надежда Рашева от X клас се яви на ниво FCE (First Certificate in English)-B2, а единадесетокласниците и зрелостниците на ниво CAE (C1) от Общата Европейска Езикова Рамка.

За две учебни години в контекста на този училищен проект дванадесет ученици (10% от общия брой възпитаници) на гимназията вече притежават сертификати на UNIVERSITY of CAMBRIDGE ESOL, а резултатите на седемте ученици през 2013 год. са безспорен атестат за качеството на чуждоезиковото обучение в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“.

От друга гледна точка проектът и резултатите от неговото осъществяване най-добре кореспондират с високите цели, които са си поставили преподавателите и учениците в гимназията, а също така са и обективно доказателство за обучение от най-високо качество, съизмеримо с най-високите стандарти в Европа и света. Доказателство за това е и фактът, че от 2011 год. сертификатите на UNIVERSITY of CAMBRIDGE ESOL за високите нива С1 и С2 носят UCAS точки, което осигурява на притежателите им непосредствена възможност да кандидатстват в университетите във Великобритания.

От следващата учебна година ръководството на училището има амбиция да разработи програма за включване в него и обучението по втори чужд език (В учебния план на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ това са испански и немски език.), което ще разшири персоналния обхват на проекта и същевременно ще утрои езиковия му обхват. С тази програмата се търси още една възможност по-голям брой ученици да се включат в училищните проекти, което е отговор на порасналия интерес от страна на едни от най-амбициозните и успешни ученици, който кандидатстват и се обучават в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“.

ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“
 

Учениците на ЧПГЧО „ЧЕОПЕЧ“ с ръководители Димитринка Арнаудова и Евгения Георгиева за пореден път взеха участват в изключително качествени и престижни международни програми и учебни дейности. Нашето училище за трета година е част от проект на ACES (Академия на централноевропейските училища), като актуалната тема е посветена на медийна грамотност. Наши партньори в това начинание са словенски ученици от гимназия „Птуй“, намираща се в едноименния град. От техните разкази разбрахме много интересни неща за Словения и град Птуи, като например, че той е най-старият град в Словения и е от голямо историческо, културно и туристическо значение за страната.


В периода от 4-и до 8-и март имахме голямото удоволствие да бъдем домакини на седем деца от Словения и тяхната учителка Мая Ропиц, преподавател по социални науки, които са участници в проекта, на който ние сме училище координатор. Изпълнени с вълнение и нетърпение, ние ги посрещнахме в слънчевия следобед на 4-и март, понеделник. Всеки от нас беше написал буква на цветен лист, които заедно образуваха надписа „Dobrоdošli, Acesovci!”. Част от посрещането беше и традиционната питка с шарена сол. Броени минути след като се запознахме, вече бяхме започнали развълнувани разговори по какви ли не теми.

На следващия ден, вече отпочинали от дългия път, словенците бяха готови за работа и много забавления. Във вторник посетихме „Резиденцията“, която любезно ни бе предоставена за работен терен от Челопеч Майнинг ЕАД. За начало на работния семинар представихме едно страхотно видео, подготвено от Богдан Луканов, Борис Гърков и Даниел Михалев от 11 клас, разказващо за нашето училище. Всички гледахме с интерес, като същевременно разказвахме на гостите ни различни забавни случки, които видеото изобразяваше в снимки и кратки клипчета. Последва презентация и видео от словенските ни партньори, които представиха страната, града и училището си. След това дойде време за сериозна работа. Сформирахме екипи от български и словенски ученици. Всеки екип имаше задачата да преведе предварително подготвени статии за участието на двете училища в проекта. Целта на това занятие беше накрая да се състави общ вестник, включващ информация за извършените дейности от участниците от двете страни по тазгодишната тема на проекта на трите работни езика- български, словенски и английски. Усърдната работа, придружена от приятни разговори между учениците, даде удовлетворяващ резултат.

Сряда и четвъртък бяха дни, отредени за пътешествия. Заедно с гостите ни посетихме София и Пловдив, където обиколихме множество съвременни и исторически обекти. Първата ни спирка в София бе катедралата Александър Невски. Следващите ни дестинации бяха Софийският университет, Народната библиотека, сградата на Парламента и Народния театър. Също така, вълнуващо за всички нас беше да гостуваме в студиото на Българска национална телевизия, където научихме много за подготовката и процеса на заснемане на предаванията и новините. Бяхме посрещнати в студио „Хачо Бояджиев“, където се заснема сутрешният блок „Денят отблизо“ и разговаряхме с водещата Мария Андонова. Като участници в медиен проект, ние задавахме много въпроси и се интересувахме от различни аспекти на репортерската и журналистическата професия. В края на срещата разгледахме с интерес студиото и направихме множество снимки.


Екскурзията ни до Пловдив беше не по-малко вълнуваща. На всички ни беше много интересно да се разходим из Стария град, като докато вървяхме по неравните улици, разказвахме на словенските ученици за историята на града. Посетихме музея Балабанова къща, където направихме няколко групови снимки. След това се запътихме към Античния театър, където последва заснемане на танца на ACES, задължителен за всички страни, участващи в проекта.

След дългите дни на пътуване и работа по проекта, ние и чуждестранните ни приятели се нуждаехме и от малко разпускане. Вечерите от седмицата водихме словенците на различни места в малките ни градчета, където се отдавахме на отпускащи и същевременно много интересни и забавни дейности и разговори. Опознавахме се един друг с разнообразни разкази за случки от миналото или актуални теми от ежедневието ни.


За жалост, неусетно дойде и времето, когато трябваше да си кажем довиждане и да ги изпратим от България. Смесени емоции се четяха по лицата на всички ни, защото бяхме тъжни, че трябва да се разделим, но и щастливи от спомените за страхотното време, прекарано през тези пет дни.

Сега, за наша радост, ни предстои пътешествие до Словения и преживявания, в които нямаме търпение да се впуснем. Щастливи и развълнувани сме и от факта, че ще видим словенските ни приятели, които със сигурност също тръпнат в очакване да се срещнем отново.

Радина Рашева XI“Б“ клас