През учебната 2011-2012-а год., Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение “ЧЕОПЕЧ” (ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“) за втора поредна година ще вземе участие в международен проект – част от кампанията на Академията на централноевропейските училища (aces).

Набиращата все по-голяма популярност в Европа институция е основана през 2006 год. и в нея членуват 15 европейски държави (Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения). Основната мисия на престижната академия е разработване на проекти по зададени теми и обменни програми, в които взимат участие учители и ученици от различни страни.

Работната тема тази година е “Building bridges in societies – volunteer in your communities” (“Построяване на мостове в обществото – бъди доброволец във твоята общност!”) и е тематично посветена на идеята за доброволчеството и изкуството да помагаш за дадена кауза, придобивайки опит и нови знания и оставяйки материалното на заден план. Да си доброволец днес означава да даряваш част от времето си, помагайки на различни общности и институции и да си изцяло отдаден на това. Проектът, спечелен от ЧПГЧО “ЧЕОПЕЧ” е озаглавен “Be The Change! Make Your Day!”, а международните партньори по проекта са ученици от малкото западнословенско градче Випава и от красивата столица на Унгария – Будапеща. Работен език на проекта е английски.
 


На 16-ти септември учениците и учителите в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ проведоха среща с г-жа Марсийн Хаус, съпруга на вицепрезидента на Dundee Precious Metals Inc., Рик Хаус. Срещата на българските ученици с изключително опитната в сферата на доброволчеството канадка с американски корени постави неформален старт на проекта. Гимназистите от 10ти и 11ти клас получиха възможността да обменят опит и да зададат въпросите си, получавайки не по-малко интересни отговори не само по темата за доброволчеството, но и за обществените норми и образованието в Канада. От г-жа Хаус научихме, че в Канада всеки учащ има 40 часа доброволчески труд, който трябва изпълни, преди да получи дипломата си, и това може да се случи по много и различни начини – помощ на възрастни хора, гледане на деца и т.н. В Канада с доброволчество се занимават хора от всякакви възрастови групи, но най-разпространената и типична възраст е 16-18 години.
 


Официалното начало на проекта и първата стъпка към реализацията му в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ще се случи в периода от 25-29 септември на работен семинар в град Сараево, Босна и Херцеговина. От страна на ЧПГЧО “ЧЕЛОПЕЧ” ще се включат г-жа Димитринка Арнаудова, преподавател по история и цивилизация и основен координатор на проекта и Николета Панджерова от 10ти клас, която спечели мястото си чрез вътрешен конкурс от два етапа, проведен сред всички ученици, участници в проекта.

Христо Серафимов - XI“Б“ клас