Конкурсът „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“ се провежда всяка година, а основната му цел е да бъдат поощрени ученици от различни възрастови групи да работят по-усърдно и в сътрудничество със своите учители в името на нови научни и културни постижения.

За учебната 2013-2014 год. в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ носители на стипендии на фондацията са Мария Текерлекова и Стойо Тетевенски от 12“А“ клас, като и двамата кандидатстваха с проекти по история и цивилизация.
 


Кампанията „1000 стипендии“ на фондация „Комунитас“ се провежда в два етапа, като регламентът на проекта допуска да се кандидатства с различни учебни предмети от всички области на науката и изкуствата. В рамките на първия етап кандидатите представят есе по една от поставените теми, автобиография и препоръки, изготвени от наставника по проекта в съответната учебна дисциплина. Успешното представяне предоставя възможност са да се спечелят четири вида стипендии: основна, изключителна – за която кандидатът представя оригинална разработка в съответната учебна област, поощрителна и специална за добрите проекти, които не са класирани за основна или изключителна стипендия. Вторият етап представлява интервю, в което кандидатите защитават своите идеи, което се осъществява по телефона за основна стипендия и в офиса на фондацията за т.нар. изключителна стипендия.

В резултат на много успешното си представяне в проекта Мария Текерлекова достигна до втори етап и си извоюва поощрителна стипендия за отлично представяне.

Изключителното представяне на Стойо Тетевенски му даде възможност също продължи във втория етап, където той успешно защити своя проект „Ерата на Перон-в борба за социална справедливост (1946-1952)“, и стана един от 13-те ученици в страната, носител на изключителната стипендия на фондация „Комунитас“ за тази година. Този изключителен успех не е прецедент в учебната биография на Стойо, защото той вече два пъти е печелил основна стипендия в предходни години.

Стипендията на фондация „Комунитас“ се състои от определена парична сума, изплащана през цялата учебна година, кредит за закупуване на книги и осигурен достъп до интернет платформата „Общество 1000 стипендии“, в която стипендиантите имат възможност да обменят идеи, да задават въпроси на доказани специалисти в тяхната област, да се присъединяват в различни клубове и т.н.
Кандидатставането за учебната 2014-2015 година за „1000 стипендии“ започва още от февруари 2014 год., а бенефициенти по проекта са учениците от VI и XI клас.