За трета поредна година Общински детски комплекс гр. Варна организира ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“, включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Темата през настоящата учебна година беше „Български православен храм“. В конкурса се включиха ученици от цялата страна с 43 проекта, посветени на православните храмове от всички кътчета на страната. Компетентното жури, председателствано от г-жа Севдана Таушанова-строителен инженер, разгледа внимателно и справедливо оцени веки проект.

Учениците от ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ участват за първи път в конкурса с изработените от Василена Бачева от XI“А“ клас и Таня Червенкова от X“А“ клас макети съответно на църквата “Св. великомъченик Георги Победоносец“ в гр. Златица и Златната кръгла църква в гр. Велики Преслав.
 


В изключително оспорвания конкурс журито присъди първа награда на Василена Бачева, която участва във възрастова група на най-големите. Макетът на църквата в гр. Златица е изработена от Василена за около два месеца, а консултанти при изграждането на проекта са г-жа Димитринка Арнаудова, учител по история и цивилизация в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ и Архиерейският наместник, ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев, обслужващ храма в града, който оказа неоценима помощ при подбора на иконите за интериора на църквата.

Награждаването на лауреатите се състоя на 3 март във фоайето на Фестивален и конгресен център гр. Варна, непосредствено преди общоградския тържествен концерт по случай националния празник. Прекрасните макети на учениците бяха експонирани в изложба, която бе обсипана с комплименти от присъстващите на събитието. Всички участници се бяха справили чудесно с нелесната задача, влагайки умения, богато въображение и усърден труд в своите творби. Макетите бяха изработени от глина, хартия, дърво, стъкло, природни материали и др.
 


Началото на церемонията беше поставено с рецитал на откъс от романа „Под игото“ на Иван Вазов. Директорът на ОДК-Варна, г-жа Монка Николова, приветства присъстващите с прочувствено слово, в което подчерта огромната историческа роля на Българската православна църква за развиване и съхраняване на българската писменост и култура. Тя напомни, че именно манастирите са първите български училища, а монасите първите български учители. Победителите получиха специални поздравления от кмета на гр.Варна, инж. Иван Портних, и от представителите на конкурсното жури.

Василена получи специален поздрав за оригиналната идея за изработване на макет с отварящ се покрив и богато декориран интериор.

На церемонията по награждаването на победителите участниците и гостите имаха възможността да разгледат всички макети, а отличените работи ще бъдат изложени в постоянна изложба, посветена на конкурса.

След награждаването всички присъстваха на общоградския концерт в морската столица, организиран по случай Националния празник на България.

Възпитаниците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ останаха впечатлени от своето преживяване в гр. Варна, докосвайки се до истински произведения на изкуството, изработени от техни връстници. Те очакват с нетърпение нови възможности за подобни изяви!