ASSIST е неправителствена, международна организация за образователен и културен обмен на ученици. Организацията е създадена през 1969 год. и предоставя възможност на ученици с изключителни способности една учебна година да посещават най-престижните частни средни училища в САЩ.
 


В четиридесет и четири годишната си история ASSIST се е установила като орган, който подпомага над 4300 стипендианти от 50 страни в цял свят. Една от основните цели на организацията е създаването на бъдещи световни лидери, чрез обмяна на опит в процеса на едногодишното им съвместно обучение и съжителство. Най-големият принос на този международен обмен е насърчаването на ученици от различни краища на света към разбирателство и изграждане на толерантност към расовите и религиозните им различия. Очакваните резултати след завръщането на стипендиантите в техните страни е тяхната успешна личностна реализация, базирана на подготовката им в процеса на обучението, както и развиване на културните ценности, натрупани след престоя им Съединените щати.

България е една от страните, избрани да участват в програмата. Всяка година в конкурса кандидатстват между 500 и 1000 средношколци от най-престижните средни училища в страната - Американският колеж в София, чуждоезиковите гимназии и т.н.

За втора поредна година десетокласници от ЧПГЧО “ЧЕЛОПЕЧ“ участват в предварителния конкурс за селекция на шестимата ученици от страната, които ще получат желаната стипендия за едногодишно обучение в САЩ.

Миналогодишният успех на Димитринка Ненчова, която взе участие в подобна програма за обмен на ученици, и в момента се обучава в САЩ е повторен и тази година от друг възпитаник на Гимназията.
Истилиян Христов от X“А“клас се справи успешно с всички предизвикателства и бе избран за един от шестимата стипендианти, които ще се обучават в Съединените щати през учебната 2014-2015 год.
В края на 2013 год. Истилиян се справи чудесно с предварителния тест за равнище на владеене на английски език и бе допуснат до втората част на изпита, която включва интервю за проверка на уменията за говорене и слушане. Последва безупречно представяне и на този етап от конкурса, което му гарантира достъп до последния документален етап, който да потвърди още веднъж неговите знания и умения.

Истилиян поучава стипендия в размер на $54,000, което е 90% от стойността на обучението му в Америка. Останалите около $5,000 Истилиян ще получи като лична стипендия от Дънди Прешъс Металс Челопеч, фирмата собственик и спонсор на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“.

А ето какво сподели и самият стипендиант за своя успех:

„За стипендията разбрах от моя класен ръководител и учител по „История и цивилизация“ Димитрина Арнаудова. Реших да се пробвам, защото винаги съм искал да уча в Америка, а и няма какво да загубя, ако не ме изберат.

Програмата ASSIST работи съвместно с Българската асоциация по четене, която подбира кандидатите за тази стипендия. За да кандидатстваш за тази стипендия, е необходимо да покриваш определени изисквания, като например да имаш общ успех не по-нисък от Мн. Добър (5,25), да не си учил или живял в друга страна повече от 3 месеца и да участваш активно в извънкласни дейности, организирани от училището, в което се обучаваш. Аз покривах тези изисквания и реших да изпратя документите си, които включваха информация за мен и родителите ми и мотивационно есе на английски език. След като изпратих дадените документи, получих имейл, че съм одобрен на първия кръг и ми предстои тест по английски език и интервю от американските представители в програмата, които бяха дошли в България, ично да подберат участниците. Явих се на интервюто и реших теста, но нямах идея, че ще бъда един от малкото избрани, тъй като за програмата са кандидатствали повече от 100 мои връстници, а стипендиите са само 6. Когато разбрах, че печеля стипендията, бях доста щастливо изненадан и малко объркан. Реших да се присъединя към групата във Фейсбук страницата на програмата и да се запозная с други участници в тази програма, за да се запозная с тях и да получа още ценна информация от ъдещите си съученици през следващата година.

В момента очаквам да ме известят кое и къде ще бъде училището ми за следващата учебна година. Полетът ми е на 13 август до Бостън, Масачузетс, където всички участници в програмата преминават курс по ориентация и на 17 август ще отпътувам за бъдещото си училище. Очаквам това с нетърпение и се надявам да прекарам една хубава учебна година в Америка...!“

Успехът на Истилиян е доказателство за безспорните качества, които притежава той като успешен ученик, а също така е и заслужено признание за изключителното качество на учебно-методическата работа, която извършват преподавателите в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“.

Владеенето на английски език и участието в различни учебни проекти и извънкласни дейности по време на обучението в средното училище са гаранция за успех, защото са водещи критерии при избора на участници във всички международни учебни програми. От друга страна успешното представяне на Димитринка Ненчова и Истилиян Христов затвърждават гимназията в Челопеч като изключитено успешен образователен модел, равностоен на най-престижните средни училища в България.