На 10 юни, три дни преди обявените срокове, Министерството на образованието и науката оповести резутатите от проведените през май държавни зрелостни изпити. От анализа на МОН ясно се откроява тенденция на покачване на средния брой точки по отделните предмети в последните три години. Повишил се е и броят на зрелостниците, заявили желание да положат изпит по по биология и здравно образование, философия и английски език, за сметка на традиционно високия брой зрелостници, избрали география и икономика.


По традиция зрелостниците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ избират като втори задължителен зрелостен изпит между английски език, история и цивилизация и география и икономика. Тази година обаче двама зрелостници положиха изпит по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.

Анализът от представянето на Випуск 2014 в Челопеч за пореден път потвърди тенденцията, всяка година дванадесетокласниците да постигат много високи резултати на матурите, което за поредна година класира училището на призово място в контекста на представянето на училищата в областта. Същевременно зрелостниците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“, а заедно със съучениците си от ГПЧЕ „Алеко Константинов“ в гр. Правец и в СОУ „Христо Ясенов“ в гр. Етрополе са с най-голям принос през тази година Софийска област да се нареди сред призьорите на национално равнище.

Новият момент през настоящата година в Челопеч са ЧЕТИРИТЕ ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ. За първи път в историята на училището зрелостниците постигат толкова голям брой пълни отлични оценки, също така и за първи път в историята на училището един зрелостник постига две пълни шестици.

Стойо Тетевенски от XII“А“ клас постигна отличен 6.00 по български език и литература и по история и цивилизация. Отличното представяне на Стойо Тетевенски не е изненада за неговите учители и съученици, като се имат предвид множеството победи и призови класирания, които той постигна на различни национални и международни състезания и олимпиади, връх в което е постигнатите от него пълни отлични оценки и съответно званието Лауреат на Националната олимпиада по история и цивилизация за 2014 год.

Компания на Стойо в групата на пълните отличници на матурите през 2014 год. му правят Мария Текерлекова от същия клас, постигнала отичен 6.00 по история и цивилизация и Радина Рашева от XII“Б“ клас, постигнала отличен 6.00 по английски език.

С тази престижна група не се изчерпват впечатяващите резултати на матурите от страна на Випуск 2014 в ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“. Двадесет и тримата зрелостници са постигнали общо 18 отлични оценки, като, заедно с тримата пълни отличници, още трима зрелостници (Лилиана Мутафова, Христина Белишка и Борис Гърков) са постигнали по две отлични оценки.

Резултатът на матурите през 2014 год. от една страна е закономерно развитие на цялостното представяне на възпитаниците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ през годините, а от друга страна затвърди традиционното правило за изключително успешното им представяне във всички формати на външно оценяване в системата на образованието.