На 26 септември 2014 год. по традиция ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ за поредна година организира тържество по случай Европейския ден на езиците. Като едно от най-реномираните езикови училища в страната, гимназията не пропусна възможността да подчертае активното си отношение в каузата да разпространи и улесни уменията на обществото да комуникира на различни европейски езици, сред които с гордост трябва да отбележим- се нарежда и българският език.
 

 
Учениците от XI клас бяха подготвили кратка програма, която имаше за цел да дообогати познанията на възпитаниците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ в сферата на европейските езици, давайки им възможността да се запознаят с интересни факти, касаещи специфичните езикови и национално-културни различия на европейските държави. И, разбира се, за да докажат за пореден път високото ниво на усъвършенствани езикови умения, отбори от различните класове премериха сили в разнообразни и интересни игри, отговарящи на техните езикови компетентности, за което бяха възнаградени според положените усилия.

Според правилата на игрите, отборите трябваше да изпълняват песни на различни езици, да образуват изречения, на изучаваните в Гимназията чужди езици, или пък да разпознават различни националности посредством техните културни и икономически белези. Класирането еше определено крез вота на съучениците-зрители, а финалът беше спечелен от отбора на XII“А“ клас.
 


Голямата изненада съпроводи финала на тържеството. Организаторите успяха да включат в състезанието и своите педагози, отправяйки предизвикателството към тях да вземат участие в последната за тържеството игра - а именно, разделени в два отбора, да разпознаят различни европейски езици, предоставени им под формата на музикални изпълнения. Спечели отборът, съставен от г-ца Георгиева, г-жа Арнаудова и г-н Мирянов. В духа на празника и учитеите не останаха невъзнаградени.

В края на учебния ден, с приповдигнато настроение в погледите на присъстващите се четеше израз на удовлетворение, което от своя страна беше най-достойната награда за отговорните за провеждането на този празник, празник, към който от години училището ни има афинитет.

Мария Искрова XI“Б“ клас