През м. март Културно-просветният отдел при СВ. СИНОД на БПЦ-БП за поредна година организира Националния конкурс „Възкресение Христово“, който е посветен на православния християнски празник „Възкресение Христово – Пасха“ и се провежда с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит Рилски и Св. Синод на БПЦ – БП.
През настоящата година конкурсът се провежда под ръководството на Ловчанския митрополит Гавриил.
Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на деца и ученици, свързани със съкровищницата на християнското изкуство и православната духовност.
В четирите възрастови групи има участници от цялата страна. Те представят своите творби в трите раздела: „Изобразително изкуство“, „Литература“ и „Фотография“.
На 4. май компетентното жури обяви резултатите от конкурса в различните категории. За втора поредна година Лиа Цанева от X„А“ клас успя да пребори конкуренцията и да спечели СПЕЦИАЛНАТА ПАТРИАРШЕСКА НАГРАДА.
Лиа участва с шест фотографии, за които тя споделя:
„Бях развълнувана и изпълнена с ентусиазъм. Харесва ми да снимам, а когато едно от любимите ми занимания е съчетано и с един от най-големите християнски празници - става истинска магия.
Искам да изкажа огромните си благодарности на г-ца Биляна Банчева, преподавател по Български език и литература, която ме подкрепя във всяко едно начинание и вярва в успехите на своите ученици. Благодаря също така и на най-добрия фото модел – сестра ми Криси, която изцяло промени облика на фотографиите ми и ги изпълни с доброта, любов и вяра. Ето я и истинската същина на този празник, а именно семейството, което поддържа искрата на Великден.“
Благодарим на Лиа и вярваме в нея, че и следващата година отново ще спечели сърцата на журито.
ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“