Цветен и жизнерадостен- Европейският ден на езиците даде гръмко начало на събитията от културния календар на гимназията.

 

Ежегодно на 26 септември, с палитра от емоции, учениците от 11 клас обрисуват училищния ден по случай емблематичния за ЧПГЧО „Челопеч” празник.

Тази година събитието се състоя в салона на НЧ „Труд и постоянство” 1901, а организаторите се постараха да направят всеки присъстващ малко по-знаещ и много по-весел отколкото преди.
Бързо въведение с интересни факти, динамичен куиз за загрявка и залата се изпълва с енергия. Всички отключват състезателния си дух и 8. клас вече са на сцената, опитвайки се да разпознаят значението на стари български думи.

Скоропоговорки преплитат езиците на 9. клас.

Изпробваме немския и испански речник на десетокласниците, а бъдещите абитуриенти се опитват да съчинят нова лексика.

Организаторите зорко следят за спазването на правилата на игрите и вече приканват учителите на сцената. Те не са по-малко ентусиазирани да се впуснат в битка и бързо показват артистичните си умения, допълнени от опитите им да отгатнат произхода на екзотични езици.

За да не остане човек, който да не е участвал- традиционното караоке е „черешката на тортата”. Смях, аплодисменти и богат репертоар, обхващащ Queen, Шакира и Лили Иванова в рамките на половин час подгрява за финала.
Станимира Станкова от 11. б клас поздравява всички с песен, тържествената церемония по награждаването изкарва всички победители от игрите на сцената за снимка и заключителни думи слагат край на празника.

А щом подобни събития донасят чара си в училищния живот и поддържат духа на гимназията, то топлите спомени са гарантирана асоциация с преживяването ЧПГЧО „Челопеч”.

Текст: Наско Фотев